Een lintzaagmachine is simpel gezegd een zaag met een lang zaagblad die bestaat uit een doorlopende metalen band met zaagtanden. Dit blad staat gespannen tussen twee of meer wielen voor nauwkeurige zaagsneden. Het heeft dus geen einde. Meestal is het zaagblad van een lintzaagmachine enkele meters lang. De belangrijkste voordelen van de zaag zijn onder meer een zeer uniforme snijactie door een gelijkmatig verdeelde tandbelasting en de mogelijkheid om onregelmatig of gebogen vormen te zagen zoals u kunt werken met een decoupeerzaag, op een meer gecontroleerde manier.

Lintzaag met zaagtafel

Als je gaat zagen, wil je dit natuurlijk wel op de best mogelijke wijze kunnen doen. Daarom is een professionele lintzaagmachine voorzien van een zaagtafel waarop het werkstuk gelegd kan worden. Hierdoor ga je heel nauwkeurig te werk. Bovendien kun je gebruikmaken van linialen om de zaagsneden nog nauwkeuriger te maken.

Lintzaagmachine voor metaal

Veel mensen denken dat een lintzaagmachine enkel gebruikt kan worden voor het zagen van metaal. Dit is echter niet correct. Ondanks dat veel lintzagen inderdaad enkel geschikt zijn voor het zagen van hout, zijn er ook modellen speciaal voor metaal. Bandzagen voor het snijden van metaal verschillen echter weinig van andere typen, het belangrijkste verschil zit in de gebruikte messen. Speciaal ontworpen bladen voor metaal zorgen ervoor dat de lintzaag de materialen beter kan bewerken.

Staande bandzaag

De meeste professionals maken gebruik van horizontale bandzagen. – Dit type bandzagen zijn meestal op de vloer gemonteerde machines die worden gebruikt voor het maken van basissnedes in materialen zoals massief staal, buizen en onregelmatige stukken.

Onderhoud en vervangen van de lintzaag

Het is belangrijk dat de lintzaag goed wordt onderhouden. Dit is niet alleen voor een lange levensduur, maar ook voor de veiligheid van belang. Als je gaat zagen terwijl het zaaglint bot is, kan het materiaal beschadigen. Daarnaast kan de persoon die de machine bedient gewond raken. Er staat namelijk een flinke kracht op het blad en als deze breekt kan dit ernstige gevolgen hebben. Zorg er daarom voor dat u het zaaglint tijdig slijpt of vervangt.

Lintzaag