Lasers voor de bouw

Lasers voor de bouw sector bestaan in vele soorten en maten. Het is duidelijk dat meetapparatuur onmisbaar gereedschap is, maar waar kan het voor gebruikt worden en welke laser meetapparaat is ideaal voor welke klus? In dit artikel leggen we dit uit en beantwoorden we alle belangrijke vragen over de bouwlaser.

Een laser meter werkt vaak op dezelfde manier: door een ronddraaiende beweging kan een laserlijn geprojecteerd worden. Deze laserlijn kan afgelezen worden op de muur of in combinatie met een handontvanger. (Bron: www.top-bouwlaser.nl)

Bouwlaser

De bouwlaser is een algemene benaming die gebruikt wordt voor verschillende soorten lasers voor de bouw. Belangrijk is dat deze gebruikt kan worden om lijnen te projecteren, zowel rode als groene. De rode variant wordt vaak buiten gebruikt, maar voor afbouw is een groene bouwlaser vaak beter. Een bouwlaser kan dus of alleen horizontaal, of horizontaal en verticaal nivelleren.

Horizontaal roterende laser

Een horizontaal laser of roterende laser nivelleert uitsluitend horizontaal. Dat wil zeggen dat de bouw laser zichzelf automatisch horizontaal kan stellen. Slechts één as kan bewegen. Dit maakt deze laser vaak iets goedkoper en ideaal voor de beginner. Toepassingen voor de horizontaal roterende laser zijn: grondverzet, bouw werkzaamheden en funderingen.

Horizontaal – Verticale Rotatielaser

Een rotatielaser is ook een type bouwlaser en nivelleert automatisch zowel horizontaal als verticaal. De prijs van dit meetinstrument ligt niet veel hoger dan een uitsluitend horizontale laser, daarom kunt u beter deze soort aanschaffen. Ideaal voor buitenwerkzaamheden maar ook voor afbouw.

Afschotlaser

Een afschotlaser is geweldig, aangezien hier een afschot mee uitgezet kan worden over een aantal meters of in procenten. Dit meetinstrument bestaat uit 3 soorten: enkel, dubbel en digitaal afschot. Hiermee kunnen afzonderlijk 1 of 2 assen onder helling gezet worden, ideaal om afwatering mee aan te leggen. Dat maakt deze lasers geschikt voor alle soorten grondverzet, tuinaanleg en hoveniersklussen, stratenmakers en voor het aanleggen van afschot op een plat dak.

Calibratie

De nauwkeurigheid van een bouwlaser is misschien nog wel belangrijker dan de functies van het meetinstrument. Ook daarom doet u er goed aan om de laser voor de bouw te laten kalibreren door een echte professional. Dan weet u zeker dat de laser de kleinst mogelijke afwijking heeft. Is de bouwlaser onverhoopt gevallen? Laat het apparaat dan omwille van de nauwkeurigheid gewoon weer opnieuw calibreren.