Pneumatiek is een studie van samengeperste gassen. In de praktijk uit zich dit in samengeperste gassen (meestal in de vorm van lucht). Samengeperste lucht wordt ook wel perslucht genoemd. Pneumatiek maakt diverse schakeltechnieken van ventielen mogelijk. In apparaten zijn dit doorgaans pompen en cilinders. Voorbeelden van apparaten die werken aan de hand van de techniekvorm pneumatiek vind je hier.

De historie van pneumatiek

Vroeger werd pneumatiek toegepast in de regeltechniek, onder andere voor RID-regelaars en de uitvoering hiervan. Een PID-regelaar is één van de meest voorkomende regelaars in procesregeling. PID staat hier voor proportioneel, integrerend en differentiërend.

Vandaag de dag wordt pneumatiek gebruikt om kleppen in het productieproces te kunnen besturen. Hiernaast is pneumatiek een populaire manier om roterende bewegingen te verzorgen, bijvoorbeeld in de machinebouw. Een goed voorbeeld hiervan zijn lopende banden.

Voor- en nadelen van pneumatiek

De belangrijkste voordelen van pneumatiek als aandrijving zijn:

+ Lage aanschafkosten;
+ Eenvoudig aan te sturen;
+ Erg betrouwbaar;
+ Niet gevoelig voor verschillen in temperatuur.

De belangrijkste nadelen van pneumatiek als aandrijving zijn:

– Maakt erg veel geluid;
– De kosten van energie door pneumatiek zijn hoog;
– Perslucht is duur in gebruik, terwijl de aanschafkosten juist erg laag zijn;
– Hoge energiekosten doordat de elektriciteit omgezet moet worden naar perslucht.

Voorbeelden van pneumatische systemen

Om een wat duidelijker beeld van wat een pneumatisch systeem precies doet wordt hier een voorbeeld geschetst.

Een compressor zorgt ervoor dat lucht wordt samengeperst tot een bepaald aantal bar.  Deze compressor is verbonden aan een pneumatische slang met ventielen. Door de ventielen te reguleren, zorg je ervoor of zich in de slangen wel of geen lucht bevindt. Met deze ventielen kan er hiernaast ook gereguleerd worden hoe hoog de druk van de perslucht die door deze slangen heen stroomt is. Het ventiel werkt hier dus als een soort schakelaar. De cilinder komt tot beweging door de pneumatische energie en op deze manier kan er arbeid verzet worden.

Op de hierboven genoemde manier wordt pneumatiek in verschillende machines gebruikt als aandrijvingskracht. Zelfs het openen en sluiten van deuren in de trein gebeurt aan de hand van pneumatiek.

Zoals je ziet is pneumatiek overal en ben je er bekender mee dan je zelf dacht!

 

pneumatiek