Oriented Strand Board is een veel gebruikt, veelzijdig structureel houten paneel die bij veel werkzaamheden in en rondom het huis gebruikt worden. OSB is een uit houten ontworpen paneel dat veel van de sterkte- en prestatiekenmerken van multiplex deelt. OSB’s combinatie van hout en lijmen creëert een sterk, vormvast paneel dat weerstand biedt aan afbuiging en kromtrekken. In verhouding tot hun sterkte zijn OSB-panelen licht in gewicht en gemakkelijk te hanteren en te installeren.

Voordelen OSB platen

OSB heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere platen. De OSB plaat is vochtbestendig dus leent zich uitstekend voor klussen in vochtige ruimtes en in de buitenlucht. Daarnaast zijn ze sterk én licht! Hierdoor worden de platen vaak voor constructieve doeleinden ingezet. Wil je graag meer informatie over OSB platen? Informeer dan bij een bouwmarkt als BouwOnline.com.

  • Veelzijdig
  • Goede schuifsterkte
  • Betaalbaar

Veelzijdigheid

Een groot voordeel is dat deze platen zeer veelzijdig zijn. Hierdoor zijn ze te gebruiken voor veel verschillende toepassingen. Dit geldt voor zowel binnen als buiten. Zo kunnen ze onder andere als wandbekleding gebruikt worden, maar ook als vloer of ondervloer.

Goede schuifsterkte

Uit onderzoek is gebleken dat OSB sterker is dan multiplex in afschuiving. De afschuifwaarde is door zijn dikte ongeveer twee keer zo groot als multiplex. Dit is een van de redenen waarom OSB veelvuldig wordt gebruikt in de bouw.

Betaalbaar

Je hoeft geen genie te zijn om dit uit te zoeken. Ga naar de gemiddelde houthandel of woonwinkel en het is voldoende om te beseffen dat OSB bijna altijd goedkoper is dan multiplex. Dit terwijl het zeker niet minder is!

OSB gebruiken?

OSB is een materiaal met eigenschappen waardoor het bijzonder geschikt is voor dragende toepassingen in de bouw. De meest voorkomende toepassingen zijn als bekleding in muren, vloeren en daken. Voor buitenmuurtoepassingen zijn speciale panelen beschikbaar met beschermende laag; dit vereenvoudigt de installatie en verhoogt de energieprestaties. OSB wordt ook gebruikt bij de productie van meubels.