Onroerend goed kopen op een veiling is tegenwoordig zeer populair om als particulier of investeerder een woning te kopen. Veelal is het zelfs mogelijk om op de aanschaf van een huis op een veiling duizenden euro’s te besparen. Het aanbod is bovendien zeer divers. Van appartementen tot eengezinswoningen en luxe villa’s. Wil jij graag een huizenveiling bijwonen? Zorg er dan voor dat jij goed beslagen ten ijs komt.

Voorbereiding op een huizenveiling

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker bij een vastgoedveiling is dit van belang. De voorbereiding omvat over het algemeen het lezen van de veilinggids en het oriënteren op een woning. Bieders moeten weten waarop ze bieden en wat voor financiële verplichting ze zullen aangaan als ze bieden. Het is ook belangrijk voor bieders om het startbod (de prijs waartegen de veiling begint) en de minimumprijs (een hogere prijs, waaronder de eigenaar nog niet verplicht is om het onroerend goed te verkopen) te kennen. Gelukkig is al deze informatie ook online te vinden, zodat je je direct kunt inlezen.

Inspectie

Een onroerend goed veiling volgt op een inspectieperiode. In deze periode is het voor potentiële koper om het pand fysiek te inspecteren. Dit is een belangrijke follow-up van het onderzoeksproces en biedt bieders de kans om te controleren op eventuele problemen of om de kenmerken op te merken waarvan zij denken dat ze de vastgoedwaarde geven.

Een inspectie is echter niet altijd mogelijk. Dit komt voornamelijk voor bij huizen die via een executieveiling worden verkocht. Ondanks dat deze huiseigenaren verplicht zijn om mee te werken aan de bezichtiging, wordt dit niet altijd gedaan.

Registratie

Om te kunnen bieden op een huizenveiling, moet elke bieder zich vooraf registreren. Registratie bestaat uit het verstrekken van enkele basisgegevens en het tonen van een identiteitsbewijs. Sommige vastgoedbedrijven staan ​​bieders toe zich te registreren in de dagen of weken voor een veiling, terwijl anderen bieders ter plaatse registreren. In beide gevallen is registratie belangrijk om te voorkomen dat frauduleuze bieders deelnemen.

Bieden

Heb je je geregistreerd en zijn de gegevens gecontroleerd? Dan kun je tijdens de eerstvolgende veiling meebieden. Tijdens de veiling krijg je een uniek nummer waarmee je geïdentificeerd kunt worden. Let erop dat een bod bindend is. Je kunt het bod dus niet meer intrekken als deze eenmaal geplaatst is.

Na de veiling

Als u de winnende bieder bent, wordt u waarschijnlijk benaderd door de veilingmeester van de onroerendgoedmaatschappij, die u extra papierwerk zal bezorgen of een cheque zal vragen. De veilingmeester zal het vereiste bedrag voor de aanbetaling van de winnende bieder aangeven). De laatste stap is het ondertekenen van een koopovereenkomst.

Solar tuinlamp