Aluminium wordt tegenwoordig gebruikt binnen uiteenlopende branches. Een paar interessante feiten zijn dat aluminium het op twee na meest voorkomende metaal op aarde is en het op twee na meest voorkomende element is in het algemeen. Qua toepassingsmogelijkheden is er geen metaal dat met aluminium vergeleken kan worden.

Aan het metaal kunnen diverse elementen worden toegevoegd, zoals koper, ijzer en magnesium, met als gevolg dat de eigenschappen van aluminium worden aangepast en eventueel verbeterd. Dit noemen we een aluminiumlegeringen. Legeringen van aluminium kunnen gebruikt worden voor uiteenlopende toepassingen. Zo kan aluminium bijvoorbeeld gebruikt worden bij het produceren van glas. Wij geven hieronder de 3 branches, waarin aluminiumtoepassingen de grootste rol spelen.

Consumentengoederen

Aluminium wordt veel gebruikt voor consumptiegoederen. De reden daarvoor is het uiterlijk van het metaal. Moderne gadgets, zoals tablets, flatscreens en smartphones, zien er strak en verfijnd uit, terwijl ze tegelijkertijd licht en duurzaam zijn. Aluminium biedt een uiterst geschikte combinatie, waarbij vorm en functionaliteit perfect samengaan. Stalen onderdelen worden tegenwoordig steeds vaker vervangen, aangezien aluminium sterker én steviger is dan plastic. Vergelijken we het met staal, dan biedt aluminium een veel lichter alternatief.

Transport

Binnen de transportsector spelen aluminiumlegeringen een grote rol. De onovertroffen sterkte- gewicht verhouding houdt in dat er minder kracht nodig is om het voertuig te verplaatsen, resulterend in een efficiënter brandstofverbruik. Ondanks dat aluminium niet het sterkste metaal is, helpt een legering om het sterker te maken. Een ander voordeel van aluminium is het feit dat het corrosiebestendig is. Vandaar dat er geen dure anticorrosie beschermlagen aangebracht hoeven te worden.

Bouw

De corrosiebestendigheid van aluminium maakt het metaal uiterst geschikt voor gebruik in de bouw. Daarnaast is het metaal thermisch efficiënt, wat leidt tot verkoelde ruimtes in de zomer en een heerlijk verwarmd pand in de winter. Aluminium kan bovendien eenvoudig bewerkt worden, waardoor architecten vrij zijn om gebouwen en ruimten naar eigen inzicht te creëren. Met staal of hout zou dit simpelweg onmogelijk zijn.

Op zoek naar een aluminiumlegering?

Wilt u meer informatie ontvangen over aluminium en de toepassingen van aluminiumlegeringen, of wilt u direct een specifieke aluminiumlegering bestellen? Beide doet u bij CMD Aluminium. Als specialist op het gebied van aluminiumlegeringen zagen zij aluminiumplaten op maat. Hierbij kunt u denken aan ‘zeewaterbestendig’ aluminium 5754, aluminium 7075 en aluminium 6082. Voor vragen kunt u ze telefonisch bereiken via +31(0) 591-301765. Mailen kan naar info@cmd-aluminium.nl.

CMD Aluminium plaat van aluminium