Velen van ons dromen van een kookeiland in het midden van onze keuken, waar iedereen overdag bij elkaar kan komen om te koken, te eten, te socialiseren en zelfs te werken. Met dit type keuken heb je veel uiteenlopende mogelijkheden. Om te beginnen kan het voor een ideale verdeling van de keuken en woonkamer zorgen. Netjes en rond in een compacte ruimte; of groot en breed, met een spoelbak en apparaten. Hout voert tegenwoordig de boventoon. Het zijn slechts enkele mogelijkheden die jij tot je beschikking hebt. Ben jij op zoek naar een keuken met kookeiland? Eco Keukens is dé specialist als het aankomt op keukens gemaakt van hout.

Zitplaatsen in de keuken

Wat veel kookeilanden met elkaar gemeen hebben, is dat er zitplaatsen toegevoegd worden. Zelfs de kleine eilanden hebben vaak plaats voor een paar krukken. Dit is echter niet altijd zo. Het ligt namelijk aan jouw wensen hoe ze vormgegeven worden. Er is ook een trend naar meer gestructureerde materialen – denk aan ruw of ruw gezaagd hout – en een contrast in kleur of afwerking tussen het eiland en de rest van de keuken.

Wanneer je je keukeneiland op maat laat maken, is het verstandig om met een aantal zaken rekening te houden. We geven je daarom graag 5 tips waar je op moet letten.

Fiberlaser Buizenlaser

1. Creëer een handige en multifunctionele opslag

Vaak zien we dat keukens naar verloop van tijd rommelig worden. Gebruikte pannen worden her en der neergezet, bestek ligt door elkaar in de la en kookgerei ligt overal door de keuken. Zeker als je in de keuken diepe planken hebt kan het soms lastig zijn iets te vinden. Daarom raden wij aan om gebruik te maken van opbergboxen, maar misschien nog wel leuker: rieten manden. Als je al slechts een paar manden gebruikt zul je zien dat de keuken er een stuk netter én gezelliger uitziet.

2. Een plank voor kookboeken

Wat we vaak vergeten als we een keuken indelen zijn de kookboeken. Maar wat is nu eigenlijk de beste plek om de boeken neer te zetten? In de keuken natuurlijk! Door een paar boekenplanken in het eiland te plaatsen, heb je al je favoriete kookboeken bij de hand. Dit is bovendien een makkelijke manier om kleur toe te voegen aan een neutrale keuken.

3. Gootsteen in het eiland

Een (grote) spoelbak in een keukeneiland is misschien een beetje controversieel, maar is een geweldige oplossing. Zeker in de kleinere keuken. Als je een iets grote keuken hebt kun je er voor kiezen om deze als tweede spoelbak te gebruiken.

4. Koelkast in het koekeiland

Een kleine koelkast is een mooie aanvulling in vooral de grote keukens. Deze extra koelkast is perfect om fruit, groente en salades koel te bewaren en bij de hand te hebben voor de bereiding. De ingrediënten voor de lunch en het ontbijt zijn bijvoorbeeld ideaal om hierin te bewaren!

5. Maak het zo multifunctioneel mogelijk

Als je er dan eindelijk voor kiest om een kookeiland op maat te laten maken, wil je natuurlijk wel dat je volop kunt genieten. Daarom is het sterk aangeraden om deze zo multifunctioneel mogelijk te maken. Zelfs als je kiest voor simpel en eenvoudig is dit gewoon mogelijk. Kies je wel of niet voor een extra spoelbak? Wil je wel of geen zitplekken? Moet er een kookplaat aan toegevoegd worden? En hoe wil je de opslag regelen? Het zijn allemaal opties die je kunt bespreken met degene die jouw keuken gaat maken.