Voor sommigen is de casco oplevering van hun nieuwe woning een droom. Lekker zelf, of met hulp van vrienden, de handen uit de mouwen steken. Bij een casco aflevering van het huis moet je namelijk de afbouw van de woning nog zelf verzorgen. Onderschat dit echter niet! Hier moet je op letten wanneer je een casco woning laat bouwen door een externe partij.

Tip 1: zorg ervoor wat precies onder “casco” wordt verstaan

In principe betekent een casco oplevering van het huis dat alleen de ruwbouw van het huis wordt verzorgd door de bouwer. Het huis wordt dan wind- en waterdicht opgeleverd. Dit is inclusief ramen en glaswerk, deuren en dakpannen. Het kan echter ook zo zijn, dat de bouwer ook een deel van de binnenkant van de woning oplevert. Hierbij kan het zo zijn dat ook de kabels, leidingen en installaties worden verzorgd, maar dat je de keuken, het sanitair en de badkamer nog zelf moet verzorgen. Zorg dat je goed weet waar je aan toe bent. Op deze manier voorkom je misverstanden en onnodige kosten.

Tip 2: onderschat het proces niet!

Nadat de woning casco is opgeleverd, moet je zelf voor de afbouw van de woning zorgen. Dit is niet iets wat je zomaar kunt doen. Denk er goed over na of dit je gaat lukken en of je hulp kunt krijgen van vrienden. De volgende onderdelen en verbouwingen aan het huis moet je normaliter zelf verzorgen na de oplevering:

  • Leidingwerk;
  • Binnenwanden en de afwerking hiervan;
  • Lichtpunten aanleggen;
  • Kabelaansluitpunten en stopcontacten;
  • Tegelwerk;
  • Vloeren;
  • Sanitair;
  • Keuken;
  • Afwerking van de kozijnen en deuren.

Veel mensen kiezen voor een casco oplevering, omdat ze het leuk vinden om zelf de handen uit de mouwen te steken. Hiernaast kan het ook zo zijn dat hiervoor gekozen wordt vanuit kostenoverwegingen. Wanneer je het werk zelf doet, hoef je ook niet voor een aannemer te betalen.

belangrijke tips bij casco verbouwing

Tip 3: plannen!

Maak een realistische planning! Maak een planning voor de tijdsindeling en een overzicht van de financiën. Helaas zou je niet de eerste zijn die zich vergist in de kosten of het tijdsmanagement, waardoor de gehele verbouwing nog wel eens duurder en langer zou kunnen uitpakken dan je in gedachten had.

Het belangrijkste aan het gehele proces is dat je goed weet waar je aan toe bent. Op deze manier voorkom je teleurstellingen en onnodige gelduitgaven.