Het zoeken van een baan heeft met de intrede van het internet een grote verandering doorgemaakt. Het is niet zo lang geleden dat je voor het bekijken van vacatures een stapel kranten kocht en de geplaatste vacatureadvertenties doorspitte om jouw droombaan te vinden. Of je kwam toevallig een oproep om nieuw personeel tegen op een aanplakbiljet of je potentiële werkgever kwam gewoon aan jouw deur om te vragen of je nog op zoek bent naar werk.

De online vacaturebanken 

Die tijden van het bekijken van enkele vacature advertenties in kranten en op aanplakbiljetten is voorbij. Tegenwoordig vind je online een ware stortvloed aan vacatures. Werkgevers hebben voor het plaatsen van hun vacatures keuze uit tientallen, zo niet honderden verschillende vacaturesites. Er zijn in Nederland vacaturebanken die zich gespecialiseerd hebben in een bepaalde branche en bijvoorbeeld enkel agrarische vacatures of food vacatures aanbieden. Naast deze gespecialiseerde vacaturebanken zijn er ook vacaturebanken die zich richten op alle markten. Deze vacaturebanken hebben vaak een heel ruim en variërend aanbod aan vacatures op hun website staan.

vacatures vroeger en nu

De huidige vacaturemarkt in Nederland

Al enkele jaren neemt het aantal openstaande vacatures gestaag toe en aan het eind van vorig jaar – 2019 – stonden er maar liefst 291.000 unieke vacatures open. In het gehele vierde kwartaal van vorig jaar zijn in totaal 316.000 vacatures geplaatst, waarvan er 312.000 zijn vervuld, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De vacaturemarkt in Nederland is dus al jaren groeiende, wat zorgt voor een toename van het aantal vacatures en vacature advertenties, maar ook in het aantal online vacaturebanken.

huidige vacaturemarkt

Een zee aan vacature advertenties 

Het aantal openstaande vacatures in Nederland is dus enorm, maar om de omvang van de online vacaturemarkt te schetsen is het ook van belang om te kijken naar het aantal vacature advertenties. Er wordt namelijk geschat dat gemiddeld voor één unieke vacature,  ruim vijf online advertenties geplaatst worden. Dit betekent dat er op de vacaturebanken die in Nederland actief zijn, ruim 1,7 miljoen vacature advertenties zijn geplaatst in het laatste kwartaal van 2019. Dit geeft aan dat de omvang van het aantal online vacature advertenties waarin we onze droombaan moeten vinden enorm groot is.

vacature advertenties

De impact van het internet op de vacaturemarkt 

De intrede van internet heeft er dus toe geleid dat de omvang van de vacaturemarkt enorm is toegenomen in Nederland. Voor één openstaande unieke vacature staan meerdere  vacature advertenties online en die advertenties staan verspreid over verschillende vacaturebanken. Het is daarom als werkzoekende een uitdaging om in deze oceaan jouw droombaan te vinden. Aan de andere kant is het aantal vacatures dusdanig groot dat jouw droombaan er vast tussen staat. Doordat de sollicitatieprocedures veelal online starten via de mail of een contactformulier, kun je vandaag de dag als werkzoekende vanachter je laptop eenvoudig  in korte tijd op meerdere vacatures reageren.