Je denkt misschien dat alleen bergbeklimmers belang hebben bij producten op het gebied van valbeveiliging. Maar ook in de bouw wordt klimgereedschap massaal gebruikt. Wanneer monteurs op hoogte werken, is het van groot belang om goed voorbereid aan de slag te gaan. Daarbij mag het veiligheidsharnas natuurlijk niet ontbreken.

Veiligheidsharnas als basis van de uitrusting

Valbeveiliging is in Nederland wettelijk verplicht, wanneer je werkt op een hoogte vanaf 2,5 meter. Verschillende hulpmiddelen zijn ontwikkeld om een val te voorkomen, waaronder het veiligheidsharnas. Zo’n harnas bestaat uit een verzameling banden die je klemt rondom je lichaam. Het is belangrijk om te kiezen voor een harnas met een NEN 361 keurmerk. Dit moet zichtbaar zijn via een label op het harnas, waarop ook een productiedatum staat. Je weet dan dat het goedgekeurd is voor gebruik in Nederland. Goedkoop is duurkoop, schaf dus geen dubieuze artikelen aan van niet gecertificeerde leveranciers. Gaat het mis, dan zet je je leven op het spel!

Kies een goed passend model

Een goed passend veiligheidsharnas is belangrijk voor de veiligheid, maar zeker ook voor het comfort. Vaak draag je als monteur zo’n harnas urenlang. Gelukkig zijn er tegenwoordig extra comfortabele harnassen verkrijgbaar. Wanneer een harnas verstelbaar is, kun je het makkelijk aanpassen aan je eigen lichaam. Ook bestaan er exemplaren die speciaal zijn ontwikkeld voor vrouwen.

Verbinden met andere soorten valbeveiliging

Natuurlijk ben je nog nergens met alleen een veiligheidsharnas. Om je uitrusting compleet te maken, moet je ook denken aan een veiligheidslijn, valblok en ankerpunten. Waar moet je de lijn verbinden met het harnas? Wanneer jij je verticaal moet verplaatsen, bevestig je de lijn aan de voorzijde van je lichaam. Het gaat iets anders bij horizontale verplaatsingen. Denk aan het lopen over een steiger. Je bevestigt de veiligheidslijn dan aan de rugzijde. Daarnaast kan er nog een situatie zijn waarin je al hangend in de juiste positie gehouden moeten worden. Zorg er dan voor dat je een harnas hebt met extra bevestigingspunten.

Zaken om op te letten

Nou is zo’n veiligheidsharnas er natuurlijk om niet te vallen. Mocht er toch een ongeluk gebeuren, dan is het van groot belang om het niet meer te gebruiken. Er kan ook onzichtbare schade optreden aan verschillende onderdelen, dus beoordeel dit ook nooit op zicht. Een harnas dient na 10 jaar vervangen te worden. Doe dit dus ook gewoon, ook al vereist het een bepaalde investering.