De overall kent iedereen natuurlijk wel. Als kind kreeg je het misschien aan tijdens het spelen in de tuin en als volwassene wordt het gebruikt als werkkleding. Je hebt je alleen vast nog nooit afgevraagd waar de overall eigenlijk vandaan komt? Je vindt het antwoord hier!

De geschiedenis van de overall

Van origine zijn overalls bedoeld als werkkleding. Vroeger werden de overalls nog gemaakt van spijkerstof, maar ook wel eens van ribfluweel. De overall werd uitgevonden door Levi Strauss van het wereldbekende jeansmerk Levi Strauss & Co. en door Jacob W. Davis. De overalls hebben echter wel een gehele evolutie doorgemaakt, voordat deze eruit zagen als in de huidige staat.

Wanneer overalls exact voor het eerst werden gedragen is niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat overalls in de literatuur vanaf het jaar 1776 werden genoemd als beschermkleding dat voornamelijk gedragen werd door slaven. Vervolgens werd de overall als massaproduct geproduceerd door Levi & Strauss Co. Vanwege hun duurzaamheid waren overalls bijzonder populair onder arbeiders.

In de jaren 1930 waren het vooral de mannen van armere bevolkingsgroepen die de overall droegen. Namelijk de mijnwerkers, boeren, houthakkers en spoormedewerkers.

evolutie van de overall

De overall in het jaar 2020  

Tegenwoordig zijn overalls universeler. Ze worden inmiddels ook gedragen als fashion statement, maar ook onder arbeiders is de overall nog steeds hartstikke populair. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, bijvoorbeeld:

  • Overalls speciaal voor kinderen;
  • Vlamvertragende overalls;
  • Amerikaanse overalls;
  • Overalls die waterdicht zijn gemaakt;
  • Antistatische overalls;
  • Overalls speciaal voor de winter;
  • Reguliere overalls.

Zoals je ziet heeft de overall een hele evolutie doorgemaakt. Maar één ding is al die tijd al zo geweest: de overall wordt vooral geliefd om de duurzaamheid en de functionaliteit van het kledingstuk!